Следвайте Гласове в ТелеграмКитай предупреди Украйна, че двустранните им отношения могат

...
Следвайте Гласове в ТелеграмКитай предупреди Украйна, че двустранните им отношения могат
Коментари Харесай

Китай втвърди тона към Украйна заради обявяването на нейни фирми като „спонсори на войната“

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Китай предизвести Украйна, че двустранните им връзки могат да пострадат, откакто Киев дефинира редица китайски компании за " интернационалните спонсори на войната ". Това разкриха пред " Ройтерс " двама високопоставени украински източници, осведомени с въпроса.

Предупреждението e било отправено на Украйна предишния месец на среща на китайския дипломат в Киев с високопоставени украински държавни чиновници.

Пекин поддържа близки връзки с Москва и се въздържа да подлага на критика нахлуването на съветските сили в Украйна. Азиатската страна обаче акцентира, че суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да бъдат зачитани и предложи ходатайство във войната.

Украйна е определила 48 компании в международен мащаб, 14 от които - от Китай, за " интернационалните спонсори на войната ", чиято бизнес активност индиректно подкрепя военните старания на Русия.

" Посланикът съобщи, че обстановката с черния лист може да има негативно влияние върху нашите връзки ", уточни един от източниците.

Той добави, че Китай не е поставял никакви условия или " краткотрайни рамки " за Украйна, а просто е изразил мнението си по отношение на листата.

Вторият източник допуска, че Пекин може да обвърже въпроса с китайски покупки на украинско зърно.

Преди началото на войната Китай беше най-големият търговски сътрудник на Украйна и остава значим консуматор на украинско зърно, слънчогледово масло и желязна руда.

Черният лист, който няма правни последствия за включените в него компании, се опълчва на необятното съдействие сред китайски и съветски компании в браншове, свързани с нефт и газ - главният източник на доходи за Москва.

Той включва енергийни колоси като Китайската национална петролна корпорация (CNPC), Китайската нефтохимическа корпорация (Sinopec Group) и Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Въпреки че Китай е считан за съдружник на Кремъл, през цялата война Украйна внимава да не разгневи втората по величина стопанска система в света и неведнъж е призовавала Пекин да се причисли към дипломатическите старания на Киев за мир.

Украйна разпространява своя проект за мир на поредност от интернационалните срещи на високо равнище. Китай участва на една от срещите в Джеда предходната година, само че от този момент се въздържа от присъединяване.

Инфо: news.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР